Det är många som drömmer om att kunna springa riktigt, riktigt långt. När man flåsar sig runt det tre kilometer långa löparspåret kan det vara svårt att tänka sig att det faktiskt finns människor som springer både fem, sex och ännu fler mil i sträck. Detta kallas för ultramaraton eller ultralopp, och dessa löpare kallas för ultralöpare.
Ett ultramaraton är ett lopp som är längre än ett maraton, det vill säga längre än 42 kilometer. För att kunna ta sig igenom ett sådant långt lopp krävs det mycket träning under lång tid. Det är också viktigt att träningen hålls igång både under sommaren och under vintern. Under vinterhalvåret kan det vara svårt att ta sig ut och löpträna utomhus på grund av låga temperaturer och istäckta löparspår. Då är det många som väljer att istället åka till gymmet och springa på löpbanden där. Men steget att ta sig iväg till gymmet kan kännas stort, och det kräver lite mer än att bara ta på sig löparskorna och ge sig ut i skogen. Om man dessutom har fått munsår eller någonting annat är det lätt att använda detta som en ursäkt för att inte ta sig iväg till gymmet. Det finns dock många olika medel och behandlingar man kan använda sig av för att bli av med sitt munsår, och då kunna ta sig till gymmet igen. Munsår eller andra problem är alltså ingen anledning till en extra vilodag.
I Sverige finns det flera ganska stora ultralopp att delta i. Exempel på dessa är Höga kusten Winter trail, där löparen tar sig igenom en sträcka på 50 kilometer. Ultralöpning handlar ofta också, förutom om löpning, om naturupplevelsen. Höga kusten är ett av de vackraste naturområden som finns i Sverige, och om du inte är inställd på att springa på din maximala förmåga kan du också få en fantastisk naturupplevelse. Ultravasan är ett annat populärt ultralopp i Sverige. Du springer längs med de klassiska Vasaloppsspåren, och kan välja på att springa hela distansen på 90 kilometer eller på att springa halva. Även detta lopp bjuder på fantastisk natur i Dalarnas skogar.